Annonse

Vil jeg miste huset eller hytta?


Hovden i finværet. | Foto: Tor Erik Schrøder, kengurufoto.com

Det er ca 200 000 festeforhold i Norge, og ca 170 000 av dem er til bolig eller fritidsbolig. Det å leie tomta er noe som ofte skurrer hos eieglade nordmenn, selv om mange har hytter på festetomter. Det er heldigvis klare lover som regulerer festeforholdene.

– Det er godt regulert og det er ikke slik at noen blir lurt inn i noe, sier Jøran Flakk fra DNB Eiendom til KRS247.

Han mener det ikke er noen grunn til å være skeptisk til festetomter. Du har full råderett over din egen bolig. Den store forskjellen er at du må betale en årlig sum til den som fester bort tomta. For den som er mest glad i å eie, så finnes det lovfestede muligheter til det noen år frem i tid. Du har etter 30 år lov til å kjøpe tomta, hvis du ønsker det. Det kan likevel lønne seg å fortsette festeforholdet fremfor å kjøpe den.

– Hvis festeavgiften er lav, noe den ofte er, så økes jo den i takt med indeksen. Da kan det være økonomisk lønnsomt å la være å innløse tomten. Det er en rett du har, og ikke en plikt. Du kan velge, sier Flakk.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer