KRS247.no

Henter værvarsel...

Vedlikehold av vinyl- og linoleum

Gulvbelegg trenger jevnlig vedlikehold for at de skal holde seg pene. Friske og rene gulv er grunnlaget for et godt innemiljø. I tillegg til at gulvets levetid heves, økes også det representative inntrykket. Her får du vite hvordan vinyl og linoleumsflater skal overflatebehandles – fra daglig renhold til full oppskuring.

Vinyl, linoleum og gummigulv er alle slitesterke og stort sett lette å ivareta. Hvor hyppig du trenger å vaske gulvet avhenger naturlig nok både av bruk og farge og mønster på gulvet. Støvsug og kost regelmessig for å fjern støv og løs skitt som kan bidra til at gulvet får riper, eller bruk en tørrmopp før du vasker. Vask med fuktig mopp, gjerne i microfiber, vridd opp i en blanding vann og et mildt vaskemiddel.

Gulv som er utsatt for stor slitasje bør få en grundigere behandling ved jevne mellomrom. Til oppskuring og påfølgende etterbehandling av større vinyl eller linoleumsflater anbefales en maskinell behandling. På små flater kan oppskuring utføres manuelt eller ved hjelp av en mindre skuremaskin.

Vinyl kontra linoleum
Før vi ser nærmere på rengjøringsmetoder, kan det være på sin plass med en gjennomgang av de to ulike gulvtypene. For de har forskjellige egenskaper som du bør kjenne.

Linoleum som gulvbelegg fremstilles ved å blande en rekke naturlige materialer linolje, harpiks, tremel og kork. Til fordel for både miljøet og inneklimaet. For mye vann kan ødelegge det beskyttende topplaget av voks, så linoleum bør ikke brukes i våtrom. På Linoleum er det viktig å bruke milde rengjøringsmidler på gulvet, grove eller sterkt kjemiske kan gjøre gulvet mindre glansfullt og i verste fall ødelegge overflaten.

Vinyl derimot er et kunstprodukt, som gir deg et mykt, slitesterkt og tett gulv, som også kan brukes på baderommet. Det er enkelt å montere og fås i et utall av farger og mønstre.

Slik skurer du gulvet maskinelt
Til grunnrengjøring og polishfjerning på belegg finnes fører Utleieprodukter to typer rengjøringsmidler. Bruken er avhengig av underlaget. For vinylgulv brukes Wetrok Remat, mens det for flater av linoleum skal brukes Wetrok Relino, som er et noe svakere middel. Polishen finnes i to varianter. Mepol H som gir en blank overflate og Mepol HM som gir en silkematt finish.

Bland ut oppskuremiddel og vann i henhold til bruksanvisning på kannen. Hell ut blandingen på et passende felt på gulvet.

Påfør belegget oppløsningen med skuremaskin og la løsningen få virke ca. 15 min. Skur over med brune eller sorte pads. Sug opp den skitne oppløsningen med vannsuger. På meget skitne gulv kan det være nødvendig å gjenta skureprosessen flere ganger.

Det er ikke mulig å komme helt inn i de innvendige hjørnene med en stor maskin. Her kan du immidlertid benytte det løse midtstykket av den sorte skurepaden for manuell skuring.

Når gulvet er rent må det skylles grundig med rent vann og sug opp igjen med en vannsuger. Gjenta skyllingen om nødvendig. Det er viktig med tilstrekkelig tørketid etter bruk av vann, denne er bestemt av flere faktorer bl.a. temperatur, luftfuktighet, porøsitet.

Polering av gulvet
Før du starter med å legge ut polishen på gulvet, må du tørke opp gulvet på steder hvor ikke vannsugeren har kommet til. Gulvet må være helt tørt før behandlingen starter. Påfør polishen med polishutlegger på belegget med tynne, men dekkende strøk. La polishhinnen få tørke i 15 til 35 minutter der temperatur og luftfuktighet avgjør, påse at påføringsutstyr legges i plastpose mellom strøkene og gjenta behandlingen 1 – 2 ganger.

Etter et døgn anbefales det å polere overflaten med en highspeedmaskin påsatt rosa pads. Dette gjør overflaten sterkere, og gir gulvet en lengre levetid. Den første uken etter polishbehandling brukes det tørre rengjøringsmetoder. Dette for å oppnå maksimal herding av polishoverflaten, og dermed høy slitestyrke.

NB! Vinylgulv i våtrom må aldri behandles med bonemidler siden dette øker sklifaren.

Dette trenger du:

  • Skuremaskin med ca 150o/min
  • Vannsuger med gulvnal
  • Skurepads (en type som passer til ditt gulv)
  • Oppskuringsmiddel
  • Bonemiddel
  • Mopp eller lignende til å tørke gulvet med på stedene hvor vannsuger ikke kommer til og til å legge ut polish