KRS247.no

Henter værvarsel...

Våtrens av møbler er å foretrekke

Står støvskyen når du setter deg i sofaen? Eller er godstolen full av kaffeflekker?

Det kan samle seg store mengder skitt i sofaen din om du ikke rengjør den ofte nok. Riktig og godt renhold av tekstilmøbler øker dets levetid vesentlig. Det bidrar også til et bedre innemiljø og Astma- og Allergiforbundet anbefaler derfor grundig rens minst hvert tredje år.

Det finnes flere måter å rense møbler på. Proffene bruker både pulver-, skum- og våtrens. Sistnevnte rensemetode for rensing av madrasser, bilstoler og møbler er enkel og effektiv. Denne vil i de fleste tilfeller fjerne flekkene, ta bort smuss dypt i tekstilfibrene og gi dermed gi tekstilene et friskere utseende.

Til jobben bruker du en ordinær tepperensemaskin med påsatt munnstykke for møbler. I tillegg er det viktig med riktig kjemi for å løse opp det som måtte være av smuss og flekker.

Forberedelser
Før du starter selve møbelrensingen er det viktig å ta en fargeprøve av møbelstoffet for å kontrollere at det er fargeekte. Dette gjøres ved å ta en hvit klut som bløtes i tepperensblandingen og gnis på møbelet på et lite synlig sted. Dersom teppet ikke er fargeekte vil den hvite kluten bli farget. Da må den videre renseprosessen avbrytes.

Slik går du frem
Fyll rentvannstanken med møbelrensevæske og vann i et riktig blandingsforhold (Se etiketten på flasken). Vannet skal holde en temperatur som møbelstoffet ditt tåler. Ull tåler en temperatur på maks 30 grader, mens syntetiske stoffer tåler varmere vann.

Start pumpen og støvsugeren på rensemaskinen, og klem inn hendelen på håndtaket for å starte utspyling. Trekk deretter munnstykket sakte over møbelstoffet. Rensemiddel blir sprayet på i veskeform og løsner opp skitten, så suges rensemiddelet og skitten opp i samme prosess. Utspyling og oppsug i samme operasjon medfører at det blir lite restfuktighet igjen i møbelstoffet. For å oppnå optimalt resultat er det viktig at du renser hele møbelet og ikke bare på steder med flekker. Dersom rentvannstanken går tom tømmes skittenvannstanken og ny blanding påfylles, før utspyling fortsetter.

Renseprosessen gjentas til man er fornøyd med resultatet. Er møbelet veldig skittent kan det være at du må rense flere ganger før du oppnår ønsket resultat. Det finnes også egen flekkfjerner som kan sprayes på vanskelige flekker, før man starter møbelrensingen. Husk at man bør avslutte med å kjøre over møbelstoffet med rent vann, for å få skylt ut eventuelle kjemikalierester.

Ikke alle møbler blir helt optimale. Hvis skitten har vært der for lenge kan det være vanskelig å få vekk alt, men det blir uansett langt renere og resultatet blir mye bedre enn det var.