KRS247.no

Henter værvarsel...

Student på boligjakt?

Da har denne ukens Finansposten den informasjonen du trenger. Hva skal man velge som student som skal flytte til nytt sted? Skal man velge å kjøpe seg et sted, eller bør man se etter å leie?

– Det vi merker er at veldig mange er på boligjakt. Da må man vurdere om man skal eie eller leie den boligen, sier finansrådgiver i DnB, Rolf Guttormsen, til KRS247.

Kunderådgiver i DnB, Siren Bruskeland, har valgt å kjøpe seg en leilighet i Kristiansand etter å ha leid i Oslo i tre år.

– I Oslo valgte jeg å leie fordi det var vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Nå har jeg flyttet tilbake til Sørlandet og så mer på det med et langsiktig perspektiv, sier Bruskeland.

Guttormsen mener at nettopp det langsiktige perspektivet er vesentlig. Bruskeland betaler ca 4 500,- kroner med renter, fellesutgifter og strøm. Hun har et avdragsfritt boliglån i tre år – med forventning om at hun har fått jobb etter studiene. Dette tilsvarer fort den samme summen som man må betale for å bo i kollektiv i Kristiansand. Likevel vil Guttormsen be folk som tenker på å kjøpe bolig om å tenke seg godt om.

– Hadde man kjøpt leilighet i Oslo vet du at du hadde fått en verdistigning på de tre årene. I Kristiansand er det ikke sånn. Derfor sier vi at du kan kjøpe leilighet, men ikke forvent at du skal få en veldig prisstigning.

Dersom man skal leie, er det andre økonomiske problemstillinger. Leieforhold kan begynne 1. august, men den første stipendutbetalingen fra Lånekassen kan fort ende opp med å komme i midten av august. Videre er det ofte noen få måneders husleie som skal innbetales i depositum. Hør Guttormsen og Bruskelands råd i lydklippet under.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/276764321″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]