KRS247.no

Henter værvarsel...

Store batteripakker i huset?

Det er av og til vanskelig for strømleverandører å levere nok strøm til alle når forbruket er på sitt største. I fremtiden kan batteripakker i huset gjøre dette enklere. Norges vassdrags- og energidirektorat vil ha disse batteripakkene på plass gjennom å styre strømprisene. LOS mener teknologien ikke er moden for å bli installert i alle hus og hytter. 

Direktoratet vil spre strømforbruket mer jevnt utover døgnet og mener batterier er løsningen ved at disse lades når det ellers brukes lite strøm på nettet.

– Sånn som det er nå, er batteripakkene altfor dyre og strømprisene er altfor lave til at det er noe poeng, sier Rolf-Bjarne Eriksen fra LOS.

Det eneste som kan gjøre dette lønnsomt er hvis det blir innført en effekttariff, mener han. Effekttariff gjør at man betaler mye mer når man bruker veldig mye strøm på kort tid. Hvis man bruker 100 kW/t i løpet av én time blir det svindyrt, men bruker du de samme kW/t i løpet av et helt døgn blir det mye billigere.

– For at det skal være lønnsomt for strømkundene å bruke batterier til å utjevne effekttopper, må strømprisen variere gjennom døgnet. NVE legger opp til å foreslå nye regler for hvordan nettleien skal utformes i løpet høsten. Såkalte effekttariffer, altså tariffer som gjør det lønnsomt å bruke strøm når det er god plass i nettet, vil kunne medføre økte prisvariasjoner gjennom døgnet, sier NVE i en rapport.

Det variable strømforbruket kan være en utfordring for strømleverandørene, og Eriksen trekker frem Hovden som et utfordrende eksempel.

– Folk har flotte hytter, varmekabler i innkjørselen og slikt. Hovden bruker ikke mye strøm i løpet av et år, men når «alle» fra Sørlandet og Rogaland kommer opp på fredagen og setter på alt. Man får ikke opp nok strøm samtidig. Det er litt som om et nettselskap skulle bygget en motorvei som brukes annenhver helg.

Da er batteripakker og innføring av effekttariff en mulig løsning på problemetDette vil i effekt bety at strømmen vil koste mye mer når det er vanligst å bruke strøm, men billigere når det vanligvis ikke blir brukt mye strøm. Da kan det lønne seg med slike batteripakker.

– Jeg vil tro at dette kommer, men at det vil ta litt tid. Vi snakker ikke neste uke. Det er et stykke frem, sier Eriksen.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/340113919″ params=»color=4babe1&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]