KRS247.no

Henter værvarsel...

– Som boligkjøper er dette veldig viktig

Hvilken tilstandsrapport bruker en boligselger i sitt prospekt? Forbrukerrådet ønsket at en ny teknisk tilstandsrapport, NF 3600, skulle bli obligatorisk ved boligsalg. Foreløpig er den bare frivillig.

Teknisk tilstandsrapport, NF 3600, lå an til å bli ny standard ved salg av bolig og eiendom. Håpet var å redusere antall konflikter rundt boligkjøp. Eiendom Norge trakk seg fra avtalen, og Forbrukerrådet har merket at slitne bygninger selges med den gamle og mindre omfattende testen.

Regiondirektør Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg

Regiondirektør Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg

– Vi ble veldig skuffet da Eiendom Norge trakk seg. Derfor ble ikke teknisk tilstandsrapport obligatorisk, slik vi håpte. Den er nå bare frivillig, forteller Eirik Nyberg, områdedirektør i Forbrukerrådet i Agder.

Nyberg mener kjøpere av bolig og bygg må være oppmerksom på hvilke tilstandsrapporter selger velger å bruke i salgsprosessen.

– Hvis jeg skal sammenligne, så har jeg tenkt på forskjellen på en Twin Otter og en jumbojet. Den nye standarden er mye nøyere, og vil være viktig for å redusere antall konflikter i forbindelse med boligkjøp.

Han har sett at slitne bygninger blir solgt uten den nye testen andre steder i landet.

– Man kan jo lure på hvorfor man valgte den gamle standarden fremfor den nye.

Bedre i Agder

Nyberg synes folk på Sørlandet er flinkere og nøyere på dette området enn for eksempel Oslofolk.

– Vi har varslet departementet om den mulige spekulasjonen i dette feltet. Vi har også sett eksempler på dette andre steder i landet. Når det gjelder Agder, så er det heldigvis et bedre regime fra før av. I Osloregionen er det tidvis syltynne takster, men her i regionen har vi en slags mellomvariant som har blitt brukt frem til nå. Det er ikke så ille som det kunne ha vært.

Forbrukerrådet ønsker likevel at den nye standarden blir innført i regionen så fort som mulig. Hør hele intervjuet her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/193162517″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]