KRS247.no

Henter værvarsel...

Slik sikrer du deg mot en ny flom

De fleste nær vassdragene i distriktet har mistet mange eiendeler og fått ødelagt de lavere delene av eiendommene sine. Vår boligekspert gir deg noen tips til hvordan du kan sikre deg bedre mot et naturfenomen som bare skal bli mer og mer vanlig.

Jøran Flakk (Foto: Alf Otto Fagermo)

– Først og fremst kanskje når man nå skal gjenoppbygge det tapte, så har man revet ut vegg-til-vegg-teppet i kjelleren så legger man kanskje ikke vegg-til-vegg-teppe igjen. Bruker vannfaste materialer, typisk fliser, kan være en bygningsmessig måte å forsikre seg på. Så er det å høre på alle varsler, og prøve å gjøre ting når det nærmer seg en flom, typisk det å flytte gjenstander opp i høyden. Det er jo kjelleren som først blir utsatt, ta gjenstander opp, ta av kanskje sikringene. Forsikringsselskapene har jo mange gode råd der, ta ut sikringskurser for underetasjen. Varmtvannstank og sånn står jo på bakken og det er litt nærme til at det kan bli kortslutning og feil, så det er også et tips, sier megler Jøran Flakk hos DNB Eiendom til KRS247.

Han mener også at det er lurt å gjøre seg kjent i nærområdet sitt, for å finne ut litt om hvor det er flommen kommer fra og fjerne greiner og slik som kan sperre vannets naturlige vei fremover.

– Og ikke at man demmer opp med hageavfall og lignende ting som kan gjøre at vannet tar veier som fører til at det kommer på tunet ditt, sier Flakk.

– Er det andre ting?
– Jeg tenker at det handler litt om å ta seg tid til å hindre skaden. Sandsekker, du kan gjøre mye ute på området ditt. Holde nedløpsrør fri for gjenstander som gjør at vannet kan lede seg mot huset ditt. Hør på fagfolk. Men skal man bli virkelig, kan man si, ivrig i tjenesten, så går det an å anskaffe seg pumpesystemer, aggregater og pumper som vi ser brannvesenet ofte kommer og hjelper med, kan også bidra til å hindre at du får en ny skade, sier megleren.

Hør mer her.