KRS247.no

Henter værvarsel...

Slik reparerer du skadet parkett

Parkett kommer i forskjellige typer som eksempelvis lamell eller heltre (massive gulv). De mest populære parkettgulvene er i dag lagt i lameller eller sjikt. Først et slitesjikt (lameller av eksempelvis eik, bjørk eller ask), så et sperresjikt og deretter et bunnsjikt. En vanlig parkett har 3-4 millimeter slitesjikt med et total tykkelse på 13-15 mm. Heltre parkett har samme tresort tvers igjennom hele bordet.

Dersom parketten har fått en skade som ikke kan slipes vekk, kan du skifte ut en eller flere staver (lameller). Arbeidet kan du enkelt gjøre selv hvis du har det rette verktøyet. På kort tid kan gulvet igjen bli som nytt.

Før du starter arbeidet med å fjerne skadede lameller, må du slipe bort lakken for å unngå at det blir en limeffekt mellom lamellene. Når denne jobben er gjort må lamellene som skal skiftes markeres med blyant. Markeringen skal gjøres ca 2 mm fra ytterkanten rundt hele lamellen.

For å fjerne lamellen benyttes en vanlig håndoverfres med vanlig pinnestål 12 eller 16 mm for å frese langs markeringen. Det er viktig at overfresen justeres justeres slik at den freser nøyaktig 4 mm dybde. På denne måten freser man kun i slitesjiktet og ikke i resten av parkettbordet. Fres ut på frihånd inntil blyantstreken slik at det står 2 mm igjen ut mot kantene. Kanten som blir igjen brekkes av med et stemjern/huggjern. Bruk eventuelt en skarp kniv mellom lamellene, men vær forsiktig slik at ikke noen av de andre lamellene blir ødelagt.

Når lamellene er fjernet i sin helhet er man klare til å feste nye lameller til parketten. Høvle litt forsiktig på kanten i bunnen av reservelamellen for en bedre tilpasning. Deretter limes lamellen fast på underlaget med egnet lim. Etter liming må lamellene holdes på plass ved hjelp av noe tungt som plasseres på gulvet. Pass på å fordele tyngden slik at hele lamellen trykkes ned.

Når limet er ferdig tørket slipes gulvet. Dersom den utskiftede lamellen er mye høyere enn resten av gulvet bør du først slipe forsiktig over denne med en mindre slipemaskin, før du fortsetter med å slipe resten av gulvet.

Dette trenger du
• Reservelameller (Kan kjøpes hos din parkettleverandør) • Håndoverfres (Kan leies hos et utleiefirma) • Blyant • Slipemaskin (Kan leies hos et utleiefirma) • Trelim • Stemjern eller huggjern