Annonse

Lynnedslag koster oss flere millioner


Foto: Ann Helen Gjerde

Lynet har tatt strømmen hos flere i Agderfylkene i det siste. Rolf Bjarne Eriksen fra LOS mener det først og fremst er de gode gamle triksene som er mest effektive i forhold til hvor mye det koster.

– Det er relativt mange skader hvert eneste år. Det er snakk om flere millioner i året i skader som følge av lynnedslag, selv om det sjeldent er snakk om store skader, sier Eriksen til KRS247.

Han vil nok ikke anbefale at man først skaffer seg en lynavleder, dog. Det er sjelden lynet slår ned i selve huset og skader bygget. Derimot er elektronikk og apparater som trenger strøm mer utsatt.

– Elektriske apparater du ikke bruker? Dra de ut. Jeg vil spesielt anbefale det for modem og bredbåndsutstyr. Det er spesielt følsomt, fordi du har både strømmen og linja. Det er dobbel mulighet til å få feil på utstyret.

Han anbefaler videre å montere overspenningsvern i huset. Det ble mer vanlig etter 2010, men uten overspenningsvern risikerer man at ting tar kvelden.

Hør hele intervjuet her.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer