KRS247.no

Henter værvarsel...

Lurt å sjekke om det skal bygges flyplass nær tomten din

Hva gjør man hvis drømmeboligen ikke befinner seg på den nydelige plassen du har funnet? Da kan alternativet være å kjøpe tomten, og bygge drømmeboligen. Men det er viktige ting du bør ha i bakhodet før du går til anskaffelse av en tomt.

– Mange tenker nok at man bare skal kjøpe moder jord, og at det ikke kan være så veldig komplisert. Men det er en rekke ting man må få informasjon om slik at man senere i byggeperioden unngår å bli skuffet, sier Jøran Flak, eiendomsmegler fra Dnb.

Jøran Flakk (Foto: Ann Helen Gjerde)

Jøran Flakk (Foto: Ann Helen Gjerde)

Mange kjøper tomter privat, ifølge Flak er ikke kommunene så flinke til å legge ut tomter for salg. Hvis man er ute etter en tomt er det lett å søke i samme kanaler som når man skal kjøpe annen bolig, men man kan også ta en telefon til kommunen for å høre om områder som blir lagt ut for boligbebyggelse. Det er også hos kommunen det er lurt å henvende seg for å få informasjonen man trenger. For man kan risikere å gå på en smell.

– Det kan være at folk ikke har tenkt på tilkobling av vei, vann og avløp for eksempel. Hvis det er veldig langt til offentlig tilkobling, kan det komme noen overraskelser. Det kan være forurensede masser i grunnen, høyt radonnivå og at man blir nødt til å sprenge mye. Så kan det også foreligge planer om veier og flysoner, slik at man man får mye mer støy enn man hadde tenkt. Byggeklausuler kan gjøre at du må bygge noe fra en bestemt husleverandør,  og hvis du ikke bruker litt tid i forveien, kan du få deg noen overraskelser, sier Flak.

Hvis tomten er regulert vil det si at det er klare retningslinjer for hvordan eiendommen din kan se ut. Det er kjøreregler for hvordan du kan bygge, hvordan vinklene på taket skal være og kanskje hva slags farge som skal være på huset. Mindre frihet, men man vet hva man får lov til. På en uregulert tomt står man mye friere, men da er det opp til saksbehandler i kommunen å bidra til at det blir bygget slik kommunen anser som formålstjenlig. I samtaler med saksbehandler skal man få god og riktig informasjon i forhold til hva man må ta hensyn til.

– Først må spørre seg selv om hva man ønsker, og hva området er regulert til. Enten er området regulert til boligtomt, eller så er det uregulert, sier Flak.

Hør flere tips om tomtekjøp her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/258598736″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]