KRS247.no

Henter værvarsel...

– Kvitt deg med oljefyren

Omkring 200 000 personer i Norge har en oljefyr i heimen, men når vi kommer til 2020 kan det bli ulovlig å bruke fyringsolje til å varme opp boligen med. Vår strømekspert mener det er på tide å kvitte seg med fyren.

– Oljefyringens tid er forbi. På 60- og 70-tallet var det vanlig å installere oljefyr. Da gravde man en stor tank ned i hagen, som man fylte opp med olje som skulle brenne hele vinteren. Inne i huset installerte man en oljefyr som man også kunne montere radiatorer til, sier Roald Mæsel.

Roald Mæsel

Roald Mæsel

I 2012 ba Stortinget om at regjeringen skulle innføre et forbud mot å fyre med fossil olje. På bakgrunn av dette utformer nå regjeringen et forslag som skal sendes på høring. Det kan resultere i et forbud mot bruk av oljefyr, fra 2020.

– Hvis det ligger en gammel metalltank med rester av olje i jorda, er det en stor tikkende miljøbombe. Så bør man skifte over til en annen måte å varme opp boligen på, sier Mæsel.

Kommunen kan hjelpe deg med hvordan du skal fjerne oljen som ligger i tanken, man skal ikke begynne å tømme dette selv. Etter at olje er forsvarlig fjernet kan man grave opp selve tanken selv. Noen kommuner tillater at man fyller igjen tanken med et materiale som gjør at det blir helt tett. Da trenger man ikke å grave den opp.

– Man kan også få støtte til å fjerne oljefyren. Så kan man også få støtte til nye oppvarmingsmåter. Uansett er det dårlig butikk å bruke olje til å varme opp huset, sier Mæsel.

Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/240642515″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]