KRS247.no

Henter værvarsel...

Hvilken strømpris skal man velge?

Spotpris, standard variabel og fastpris er tre alternativer du må velge mellom når du bestiller strøm fra en strømleverandør. Er du en som trenger trygghet, kan fastpris være avtalen for deg, men det er ikke nødvendigvis den billigste avtalen. Så hva skal man velge?

– Hvis man velger spotpris, får man strømmen til den prisen som den omsettes for på den nordiske kraftbørsen. Med en slik avtale er man med når prisen går opp, og når prisen går ned, noe som svinger fra dag til dag, sier Roald Mæsel fra LOS.

Roald Mæsel (Foto: Alf Otto Fagermo)

Roald Mæsel (Foto: Alf Otto Fagermo)

Dette er en avtale for den som tåler at prisene svinger litt, og ifølge Mæsel kan dette også gi en rimeligere strømregning alt i alt, sammenlignet med en avtale om fastpris. Den avtalen som ligner, men som ikke svinger like mye fra dag til dag, er standard variabel.

– For noen år tilbake var dette standardproduktet til strømleverandørene. Alle kundene hadde denne avtalen, med mindre man ba om noe annet. Dette produktet ligner veldig på spotpris, men her må strømleverandøren varsle om prisendringer en uke i forkant. Man kan sammenligne dette med avtale om flytende rente i banken, sier Mæsel.

Dette betyr at endringene kommer, men ikke like raskt som ved en avtale om strøm til spotpris. Når det gjelder pris er det ikke de helt store forskjellene, med mindre det skjer store endringer i prisen. Vil man derimot ha ett bestemt beløp å forholde seg til hver måned, er fastpris det rette valget. Men det kan også bli litt dyrere.

– Det er færre som velger denne varianten nå. Hvis man går flere år tilbake i tid kunne virkelig prisene svinge, men nå opplever vi jo gang på gang at vi setter rekord i lave strømpriser. Med denne avtalen er prisen fast for den perioden man har avtalt, uansett hvordan markedet svinger, sier Mæsel.

Hør mer om de ulike avtalene her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/250983880″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]