KRS247.no

Henter værvarsel...

Hva er et borettslag?

I Kristiansand er det over 10 000 boliger som er knyttet til et borettslag. Rundt 7.500 av disse er underlagt Sørlandet Boligbyggelag. Men hva er det typiske kjennetegnet på et borettslag? I vår boligspalte skal vi fremover se nærmere på ulike boligtyper i området vårt.

– Begrepet borettslag sier litt seg selv, at du bor i et fellesskap. Man har også begrepet andelsbolig, og i det ligger det i at du eier en andel i et stort fellesskap. Du eier ikke bare din egen bolig, men også hele bygningskomplekset man bor i, forteller Jøran Flakk i DNB Eiendom til KRS247.

Jøran Flakk – Foto: Alf Otto Fagermo

Ifølge Store norske leksikon skriver selskapsformen borettslags seg fra 1930-årene fra OBOS begynte å etablere datterlag som kooperative andelslag. Etter 2. verdenskrig ble det etablert boligbyggelag i en rekke byer og tettsteder.

– Man skulle på en måte bygge opp landet, og man har en slik filosofi om at man skulle ivareta bointeressen i særdeleshet. Derfor er noen kjennetegn at man ofte har fellesgjeld, altså at man bidrar til fellesskapet for å bygge opp bygget. Så hører man også ofte om forkjøpsrett, og da er det slik at man en rettighet som beboer og som kanskje medlem av et boligbyggelag, å tre inn på de høyeste budene, forteller Flakk videre.

En annen viktig fordel er at kjøper du en borettslagsbolig, slipper du dokumentavgiften.

Men det er også viktig å sette seg inn i vedtekter for ulike borettslag, spesielt dersom du har husdyr.

– Du kan si at ofte har man jo i vedtekter satt noe som husdyr eller laget egne husordensregler. Og der er det litt misforståelse ute i markedet, for du kan ikke i prinsippet gi et generelt forbud, men mange borettslag har vilkår om såkalt godkjennelse av dyrehold. Så har du husdyr, er det min sterke anbefaling at du avklarer dette tidlig på om dine husdyr er velkommen i felleskapet, sier Jøran Flakk.

Hør mer her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/300713103″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]