Annonse

Hva betyr energimerkingen av boligen?


Illustrasjonsfoto: NITO

Er man på jakt etter bolig, vil man i mange annonser komme over noe som kalles energimerkingen. Den består som regel av en bokstav og en farge. Hva betyr disse? Jøran Flakk fra DNB Eiendom forklarer, selv om det er et relativt nytt fenomen for eiendomsmeglerne også. 

– Det å energimerke boligen din er et lovpålagt krav. Alle boligselgere og -utleiere skal gjøre det. Vi har allerede et forhold til dette i elektrokjedene. Når vi skal kjøpe kjøleskap så liker de å fremheve at du kjøper et A+-kjøleskap, som er billigere i drift enn et annet kjøleskap med en annen karakter, forteller Flakk.

Det samme har nå kommet til boligannonsene. Bokstavene som brukes går fra A til G og forteller noe om husets fysikk. Fargekodeskalaen går fra veldig grønn som toner ut til blek grønn, gul, oransje og til slutt rød.

– Bokstaven prøver å fortelle leseren hvor energieffektivt huset er, altså hvor mye det koster å holde det varmt. Fargekoden indikerer hvilken type energi som tilføres boligen. Stor andel av fossilt brensel som kull og olje, gjør merket rødere. Dersom du har andre ting som fjernvarme, varmepumpe og til en viss grad vedfyring vil du komme nærmere grønn, sier Flakk til KRS247.

Å energimerke boligen din er gratis. Dog bør du ikke forvente toppkarakter, nesten uansett hva du har gjort for å gjøre boligen din energieffektiv. Hør hvorfor i lydklippet under.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer