Annonse

Dette består strømregningen av


Foto: Ann Helen Gjerde

Strøm, nettleie, moms og avgifter skal alle være med når regningen skal deles ut. I «Energilosen» i dag snakker vi om hvilke deler av strømregningen vi ikke kan få gjort noe med, og hva vi faktisk kan gjøre noe med.

– Vi bruker en ganske stor del av husholdningspengene våre på strøm, og vi bruker en del strøm. Men strøm i Norge er billig, sammenlignet med Danmark som kanskje har tre ganger så høy strømpris som oss. Men de bruker ikke så mye strøm, de bruker mye gass og andre kilder. Det sier Rolf Bjarne Eriksen fra LOS.

Rolf Bjarne Eriksen, LOS.  (Foto: Ann Helen Gjerde)

Rolf Bjarne Eriksen, LOS. (Foto: Ann Helen Gjerde)

En gjennomsnittlig husholdning betaler omkring 15 000 til 20 000 kroner i året både i strøm og nettleie. Mange får to separate regninger, men om ikke lenge får man alt på samme regning. Uansett kan man enkelt forklare det slik at nettleie går til kraftselskapet som har monopol på levering av strøm, der er prisen per kilowattime konstant gjennom et år. Prisen ligger høyere, og grunnen til at regningen varierer er at forbruket varierer. Det er også i denne regningen at avgifter til staten bakes inn.

Strømregningen inneholder blant annet en el-avgift til staten, og en strømpris som varierer ut fra tilbud og etterspørsel. I denne regningen opplever man svingninger også fordi det er dyrere med strøm når det for eksempel er kaldt, og billigere når det er mindre strøm.

– En stor del av regningen din er jo basert på forbruk, så hvis man skal spare noe på strømmen må man gjøre noe med forbruket. Da er spesielt lurt å skru ned temperaturen et par grader, og slukke lys i ubrukte rom, sier Eriksen.

Hør litt mer detaljert om forklaringen her:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer