Annonse

– Det skjer en forgubbing av byene


Kristiansand sett fra luften. (Foto: Tor Erik Schrøder)

Vi blir stadig flere eldre, og de eldre har mye mer penger enn de yngre. Dette har konsekvenser for boligmarkedet, og kan gjøre at de eldre tar over de sentrumsnære leilighetene.

– Den økende andelen eldre er god butikk for utbyggere. Økonomene er kanskje glade for at en større andel av boligkjøperne er eldre, for et av de store faresignalene i dag er jo gjeld. Som pensjonist har man ikke en jobb å miste, man har med seg tidligere egenkapital og har større evne til å møte en vanskeligere hverdag. Det sier daglig leder i Dnb Eiendom, Jøran Flak.

Jøran Flakk (Foto: Ann Helen Gjerde)

Jøran Flakk (Foto: Ann Helen Gjerde)

For mens de unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, og kanskje må ta til takke med leiligheter fjernt fra bykjernen tar de eldre nærmest over.

– Litt flåsete sagt, så ser jeg at det skjer en forgubbing av byene. Man forsøker å bygge bynære boliger i et bredt spekter, men det er kapitalmakta som rår, og det er de eldre som vinner budrundene. Når eldre vil bo i sentrumsnære boliger så blir kanskje alderssammensetningen litt høyere enn det man kunne ønske i en bykjerne, sier Flak.

Andelen av mennesker over 80 år øker kraftig. Og en undersøkelse viser at dobbelt så mange eldre kjøpte bolig i 2016, som i 2012. Dette kan bety at eldre hyppigere skifter bolig, men også at det er flere eldre til å kjøpe boliger.

I tillegg til at de eldre gjerne søker til bykjernen, har det også dukket opp andre alternativer som er spesielt tilpasset eldre. Det satses på boligkomplekser med aldersgrense, svømmebasseng, fellestjenester, aktiviteter og måltider for å lokke den kjøpesterke gruppen. Hør mer om dette nedenfor:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer