KRS247.no

Henter værvarsel...

– Det er bare å begynne

Sommerferien er så definitivt forbi. Ikke bare kalendermessig, men også værmessig. Det betyr at dersom du går med planer om å selge din bolig, har du ingenting å skylde på for å utsette småfiksingen i hjemmet.

Alle har gjerne små mangler i boligen som de kan leve med, men som ikke tar seg helt bra ut på visning eller ved et boligsalg.

– Det er viktig å gå over boligen på lik linje som du polerer bilen din eller vasker båten, sier boligekspert Alex Modahl fra Aktiv Eiendomsmegling til KRS247.

– Det er mye av det samme med boligen, kanskje fasaden trenger en husvask etter en hard vinter og våren som har vært. Den trenger kanskje et malingsstrøk. Innvendig kan det være slitasje på barnerommet, i gangen etter vesker, handleposer eller bager. Det kan være lurt å finne frem malerkosten og friske opp de fargene som allerede er der, forklarer Modahl.

Men det kan også vært lurt å tenke igjennom fargevalgene man har gjort. Det er ikke alle som har samme smak som deg når det kommer til fargene på de ulike rommene.

– I en salgssituasjon så kan det nok være lurt å nøytralisere litt fargen, sier han.

Men det er også noe man må tenke på dersom man leier en bolig. For det er ikke bare å sette i gang med å sette for mye preg på sine kvadratmetre når du må ta hensyn til en huseier.

– Du kan nok gjøre endel ting når du leier bolig, men da er det viktig å avklare dette. Det gjelder spesielt i forhold til hvem som skal ta kostnadene, men også i om det du tenker å gjøre er innenfor det huseier kan akseptere. Hvis du maler hele leiligheten sort, kan du få problemer når det blir snakk om å føre tilbake den i opprinnelig stand før du flytter ut, sier Alex Modahl og oppfordrer deg til å skape en god dialog med huseier. Det kan til og med lønne seg økonomisk dersom innspillene dine er gode nok i form av at du kan få kompensasjon.

Hør hele intervjuet her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/221004866″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Dette sier Husleieloven

§ 5-4 Forandringer i husrommet og på eiendommen for øvrig
Leieren må finne seg i forandringer av husrommet dersom arbeidet kan utføres uten nevneverdig ulempe for leieren, og forandringen ikke reduserer husrommets verdi for leieren. Andre forandringer kan bare utføres med leierens samtykke.

Leieren kan ikke uten utleierens samtykke foreta forandringer i husrommet eller på eiendommen for øvrig.

§ 10-2 Tilbakelevering

Den dagen leieforholdet opphører, skal leieren stille husrommet med tilbehør til utleierens disposisjon. Er ikke annet avtalt, regnes tilbakelevering for skjedd når utleieren har fått nøkler og ellers uhindret atkomst til husrommet. Forlater leieren husrommet på en slik måte at leieforholdet klart må anses oppgitt, kan utleieren igjen straks disponere over det.

Er ikke annet avtalt, skal husrommet med tilbehør være ryddet, rengjort og i samme stand som ved overtakelsen, bortsett fra den forringelse som skyldes alminnelig slit og elde, og de mangler som utleieren selv plikter å utbedre.

Utleieren kan ikke uten særlig avtale kreve at leieren setter husrommet tilbake til opprinnelig stand så langt det gjelder endringer som leieren hadde rett til å utføre. Utleieren kan ikke i noe tilfelle kreve husrommet satt tilbake til opprinnelig stand dersom dette ville medføre uforholdsmessige omkostninger eller urimelig verditap, men utleieren kan kreve erstattet den verdireduksjon endringene har medført, hvis det gjelder endringer leieren ikke hadde rett til å utføre.

(Kilde: Lovdata)