KRS247.no

Henter værvarsel...

Bilen kan hindre boligdrømmen

Når banken vurderer din lånesøknad, kan billånet ditt være nok til at du får «nei». Banksjef i DNB, Sveinung Hedding-Valvik, forteller at høye faste utgifter kan fungere som røde varsellamper for bankers saksbehandlere.

– Det som folk bruker aller mest penger på og som kanskje hindrer boligdrømmen er bil og billån. Det er kjempedyrt, sier banksjefen til KRS247.

– Du kan låne mye i boliglån for det du betaler for billån på kanskje fem elelr seks tusen i måneden. Det å ha en dyr bil kontra det å ha spart, må med i beregningen vår, sier han videre.

Det er få steder hvor man kan realisere boligdrømmen i en storbykommune såpass rimelig som Kristiansand. Kjøpsrådgiver i DNB, Ronny Eikerol, mener markedet i Kristiansand holder seg stabilt og sunt til tross for det som skjer andre steder i landet.

– I juli tok det 71 dager å selge en bolig. Vi opplevde en liten nedgang i prisen på 0,2 %, men det siste året har prisene økt totalt sett med én prosent. Dette er ikke signifikant på noen måte. Det er veldig stabilt, sier Eikerol.

– I Oslo skal prisene ned 20 %, leser vi. Hvordan spiller det inn her nede?

– Når VG skriver med store blokkbokstaver at prisen skal ned 20%, blir markedet nervøst. Man tenker at det smitter over. Da kan det påvirke selgere og kjøpere.

Likevel kan overskriftene om kraftig prisfall dempe prisfallet, ironisk nok. Dersom potensielle boligselgere blir avskrekket fra å selge når prisene skal falle, så blir det færre boliger i markedet – noe som igjen driver prisen opp.

Hør innslaget her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/337266677″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]