KRS247.no

Henter værvarsel...

– Bedre informasjon vil gi færre skadesaker

I følge en undersøkelse utført av førstelektor ved Høgskolen i Telemark, Einar Mo, koster ofte rettsaker knyttet til mangler ved boliger mer enn det smaker og NITO Takst mener takstbransjen sitter i en knipe. Vår boligekspert er enig i at informasjonen ved et boligkjøp har et forbedringspotensiale.

– Vi går en spennende tid i møte. Hvis takstnæringen og meglerbransjen blir enige om hvordan dette skal fungere og betalingsvilligheten i markedet, så vil vi få en høyere kvalitet på rapportene slik at en kan unngå så mange skadesaker, sier Alex Modahl ved Aktiv Eiendomsmegling til KRS247.

Alex Modahl - Foto: Helge Martin Markussen

Alex Modahl – Foto: Helge Martin Markussen

Ny boligsalgsrapport skulle ha blitt innført
Den 1. januar ble det nemlig foreslått å innføre en obligatorisk boligsalgsrapport som skulle erstatte den tradisjonelle tilstandsrapporten som takstmenn har brukt i en mannsalder. Men Eiendom Norge, som er bransjeorganisasjonen for eiendomsmeglingsforetak, trakk seg fra kravet fordi de mente at meglerne på generelt grunnlag ikke kunne gjøre et slikt produkt obligatorisk.

– Ikke ta risikoen selv
Undersøkelsen som Mo gjorde tok for seg 417 dommer for mangler ved boliger og den viste at kun 28,3 prosent av sakene endte med at kjøperen fikk medhold i sin klage, selgeren fikk medhold i 37,9 prosent av sakene, mens resten ble en delvis seier til begge parter. Modahl mener det bare beviser hvor viktig det er å tegne forsikringene ved et boligkjøp og boligsalg.

– På den måten flytter du risikoen fra deg selv og over på forsikringsselskapene. Og hvis de mener det er grunnlag for å gå til retten med saken, så er det de som må ta omkostningene, sier han.

Mange hensyn å ta ved kjøp av eldre bolig
– Våtrom er der overraskelsene kan være dyrest. Du har tak som kan være dyrt å endre på dersom det ikke holder de kvalitetene som man trodde eller hadde fått inntrykk av. Men det kan også være kledning på huset eller vinduer som må byttes. Det er mange elementer som man skal ha kontroll på og bør ha oversikten over. Det er også noe man gjerne må beregne penger til i budsjettet når det er snakk om å kjøpe eldre hus, sier Modahl.

Ærlighet varer lengst
– Vær ærlig med opplysningene du som selger gir videre til megleren, som siden skal i salgsoppgaven og i egenerklæringsskjemaet. Så er det også viktig at du som skal kjøpe bolig undersøker så mye du kan om boligen og søker mest mulig informasjon, sier Alex Modahl.

Hør mer her

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/225012005″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]