Synes du teppet eller linoleumen er slitt? Eller er det kanskje tregulvet som kunne trenge en grundig ansiktsløftning? I begge tilfeller kan det forvandles til et flunkende ”nytt” tregulv etter noen timers innsats. Tror du det ikke, så følg med, så skal vi vise deg at det er mulig.
Vi ble med Reinhardt Hammersmark fra Utleieprodukter ut på jobben. Oppgaven var å forvandle et gammelt kjøkkengulv med vinylbelegg og en liten entre med hellimt teppe til to rom med nydelige mørkbeisete tregulv.
– Dette kan de fleste klare selv, men det trengs grundig opplæring i bruk av slipemaskinen før du kaster deg over jobben, sier Hammersmark.
Det gamle teppet og vinylbelegget er det første som må fjernes. Teppene rives rett og slett av, men for å gjøre oppgaven litt lettere, så er det lurt å skjære teppet i en meters bredde med teppekniv. Pass på å skjære i plankenes lengderetning for å unngå merker som går på tvers av bordene. Etter at teppet er fjernet, står du igjen med et lag med ”skum” som fjernes med en teppeavrivningsmaskin.
Vinylbelegget satt så fast på kjøkkenet at det måtte kuttes i 20 centimeters strimler for å få det bort. Deretter ble teppeavrivningsmaskinen brukt til å skrape vekk restene etter vinylen. Limrestene på gulvet slipes bort med gulv- og kantsliperen.
Gulvslipingen
Renoveringsobjektene ligger i fjerde etasje i en blokk uten heis, og rommene var små. Maskinene som ble brukt til oppgaven, var ikke så altfor store og tunge. Det gikk greit å bære dem opp alle trappene. Og med maskinen på plass, er det bare å sette i gang. Start med groveste sandpapiret for å få vekk lakk- og limrester. Først ble gulvene slipt på skrå (diagonalt) flere ganger, før det ble slipt langs plankene (rettsliping). Når limrestene er vekk, er det kantenes tur til å slipes med kantsliperen med det samme grove sandpapiret. Nå er det kun bart tre på gulvet, og nå skal det skapes en fin overflate.
– I denne fasen er det nødvendig å være litt tålmodig. Gulvene skal gås over med gradvis finere sandpapir, men det er viktig å bruke en del forskjellige typer papir. Husk å bruke kantsliperen også med det samme sandpapiret, sier Hammersmark og fortsetter
– Til slutt ender du opp med den fineste typen. Hvor fint det siste papiret skal være, avhenger av etterbehandlingen. Vi skulle mørkbeise gulvet, og da var det nødvendig med et 120-papir.
Nå er det tid for å finne fram støvsugeren. To ganger støvsuges gulvet grundig. Husk også listene og et stykke opp på veggen. Det er viktig å få vekk støvrester som ellers faller ned i det nylakkerte gulvet.
– Vær forsiktig med slipestøvet fordi det er selvantennende. Tøm både støvposene i slipemaskinene og støvsugeren og plasser det på et brannsikkert sted, sier Hammersmark.
Beising
Nå er gulvet nypusset og rent, og det er klart for beising. Mørkbeising er populært for tiden. Det gir gulvene et mer eksklusivt preg, og det kan minne om ekte parkett.
I vår leilighet ble det brukt oljebasert beis for å mørkne gulvene. Det er vanskelig å treffe farven i første forsøk. Prøvene i butikkene gir et for dårlig inntrykk, og det kan bli mange teststrøk på eget gulv før den rette farven er funnet.
Den mørke farven er nydelig, men den er også avslørende. Ujevnheter i slipingen trer tydelig fram, og skjolder er heller ikke uvanlig. Derfor er slipieresultatet så viktig ved brunbeising.
– Det er viktig å riste beisboksen grundig før bruk slik at hele boksen får så jevn farve som mulig. Vi tømte boksen i en bøtte fordi det er bedre plass til å vri opp svampen over bøtta, sier Hammersmark, som dermed også røper at beisen påføres med svamp. Beisen påføres så jevnt som mulig, også langs kantene. Når hele gulvet er unnagjort, så skal det ligge uberørt i 24 timer. Hele gulvet må være knusktørt før du kan gå videre.
Lakkering
Etter beisen kommer lakken, og for å fram den dypeste gyldne farven, brukes en oljebasert lakk. I vårt tilfelle brukes ”Classic Uretan” som regnes for et av de beste produktene på markedet. I vår leilighet ble det brukt helt matt lakk, også kalt boneglans, for å fremheve gulvet i motsetning til den blanke lakken.
Pensel og rulle er hjelpemidlene for å få lagt lakken på. Penselen i kantene og rulla på resten. Du trenger minimum tre lag med lakk, og gulvet må tørke i 6-8 timer mellom hvert strøk. Husk at du ikke sliper mellom første og andre strøk. Først når andre strøk er tørket, er det tid for å finne fram sandpapiret igjen. Bruk et 120-papir for å få vekk fiberreising og urenheter i lakken. Du kan enten ta det for hånd eller bruke en finslipemaskin til den jobben. Før siste strøket med lakk er det viktig med en grundig støvsuging for å få vekk pusserestene.
Nå skal gulvet hvile i 24 timer før det tas i bruk. Hard slitasje bør unngås den første uken, og glem all gulvvask i den første uken. Har du tenkt å legge på noen små tepper, så vent med det til det har gått en uke.
Vedlikehold
Nå ser gulvet ut som nytt igjen, men hvordan skal vi klare å holde det fint i årene som kommer. Her er noen gode tips:
– Monter møbelknotter under alle bord- og stolbein. Stiletthæler forbys. Har du hund, bør klørne klippes ofte. Rengjøring er nødvendig, men gulvet skal ha minst mulig vann. Tørrmopp eller støvsuger er en fordel til vanlig rengjøring. Når det trengs en grundig vask, så bruk et syntetisk vaskemiddel. Det er en fordel å bruke ulike vaskemidler, sier Hammersmark.
– Gulvet ser flott ut og det hele hørtes enkelt ut. Er det virkelig så enkelt?
– Det er faktisk det, men hvis du ikke har brukt en slipemaskin før, skal du være litt forsiktig i starten. Vi gir grundig opplæring og instruksjon før vi leier ut våre maskiner, og både pussing, beising og lakking er egentlig snakk om litt nøyaktighet og tålmodighet, avslutter Reinhardt Hammersmak i Utleieprodukter og ser fornøyd ut over det nye gulvet.