Du får sette deg inn i en ny og sikker bil, og du slipper å ta opp lån for å kjøpe bilen. Men det kan bli dyrt å lease bilen, og du har ingen bil å selge etter utløpet av leasingperioden. I dagens utgave av Finansposten snakker vi om leasing av bil, for deg som privatperson, men også for bedrifter.
– Når du leaser bilen er det selskapet som tar risikoen hvis verdifallet av bilen blir større enn det man blir enige om, sier Andreas Eriksen.
Det aller største prisfallet på bil skjer det første året. Eier man egen bil kan man ikke være helt sikker på salgssummen etter noen år, leaser man en bil er dette prisfallet avtalt på forhånd.
– Er man opptatt av at alt skal fungere, ville jeg leaset en bil. Er man derimot opptatt av at prisfallet ikke blir så stort, og man har mulighet til å skru på bilen selv, så kan man gjerne velge en tre-fire år gammel bil. Den har gjort unna det største prisfallet, og kan man heller velge en å låne penger til å kjøpe bilen, sier Raymond Throne.
Ifølge forbrukerrådet står forbrukere i dag svakere rettslig ved leasing av bil, enn hvis de lånefinansierer et bilkjøp. Tar du opp billån er kjøpet regulert av forbrukerloven, og finansavtaleloven tar vare på rettighetene dine som lånekunde. Reglene som finnes for avtaler av leasing er derimot utformet av hvert enkelt selskap, med egne interesser i fokus.
– Leasing gir deg en forutsigbarhet, og når du leaser en ny bil i dag har du en bil som fungerer, med nybilgaranti. Hvis det etter endt periode er skader på bilen vil jo det være samme prinsipp som når du eier en bil, du får jo mindre for bilen når du skal selge den. Men du bør behandle bilen som din egen, sier Throne.
Hør mer om fordeler, ulemper og leasing for bedrifter her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/286282212″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]