KRS247.no

Henter værvarsel...

Underklassen seiret

Til tonene av Rolling Stones «You Can’t Always Get What You Want» avsluttet Donald Trump sin seierstale på republikanernes valgvake, vel vitende om at det er han og ikke Hillary Clinton som blir USAs neste president.

USA fikk kanskje ikke den de ønsket seg, men amerikanerne fikk den de ville ha.

Ingen av presidentkandidatene var populære. Mange betegnet valget som et valg mellom to onder. Forretningsmannen Donald Trump har utvilsomt vært den mest omdiskuterte presidentkandidaten siden Ronald Reagan. Men, der Reagan tross alt nøt en viss respekt har Trump i stor grad blitt sett på som en farlig, uforutsigbar og latterlig mann.

Man kan undre seg hva som førte til den overraskende vendingen av valgkampen i natt, der de fleste regnet med at Hillary Clinton ville befeste ledelsen hun har hatt i det siste.

Noen av oss er ikke overrasket, for dette har blitt et protestvalg, i et land der mistrivselen har økt nesten for hver måned de siste årene.

I de siste to årene har jeg lest meg gjennom hva som har foregått bak fasadene og de store feite overskriftene. Både i fjor og i år satte vi økende forskjeller på dagsorden på Protestfestivalen. Norske aviser som Dagens Næringsliv, Klassekampen. Nationen, Dagen, Vårt Land, aviser som går i dybden mer enn i overfladiske overskrifter, har sett varsellampene lyse. Men jeg har erfart dem selv også, for eksempel da jeg ble skilt for noen år siden og så hvor utrolig kort avstand det var fra middelklassen til underklassen.

I USA har alt det som har skjedd i Norden og Europa vært mange hakk verre. Mange har snakket om at budskapet i Elvis Presleys sang «In The Ghetto» har blitt en realitet for stadig flere.

Thomas Seltzer besøkte familien sin i USA gjennom programmet «Trygdekontoret». Det vi så på TV dagen før valget gav oss noen klare indikasjoner på hva som var i ferd med å skje. Når Wallmart, den største arbeidsgiveren i landet, har plakater i butikkene om å donere mat til sine ansatte forstår man at selv ikke jobb er nok for å holde seg unna fattigdommen.

Når Dagens Næringsliv i disse dager har skrevet mer enn Klassekampen om det faktum med økende forskjeller, så skyldes det nok at de rike også ser alvorlig på det som skjer. For de rike vil ha med seg flest mulig på kjøpefesten.

Mest ille har det vært med de unge uutdannede som ikke kommer seg inn i jobbmarkedet, med mer og mer påkrevd utdanning. Disse unge kommer av samme grunn ikke inn på boligmarkedet. Næringslivsleder Jens Ulltveit-Moe tror arbeidsledigheten vil stige til 8 prosent i Norge de neste årene.

Men dette er Norge. I USA har middelklassen blitt delt i to, der flere er blitt rikere og flere ramlet ned i underklassen.

I tidligere tider var det folk fra fattigere kår som klarte å etablere seg i middelklassen med eget hus, bil og god økonomi. Amerikanere i middelklassen har sunket med 11 prosent, siden 1971.

Når flere fra middelklassen mister jobben blir det kortere vei ned til underklassen, dermed flere som forstår hva som er i ferd med å skje med vårt velstandssamfunn.

I dette finner vi den overraskende vendingen på valget i natt. De rike har fått sin kandidat, men også de fattige har fått vist at de kan si ifra at nok er nok.

Donald Trump og republikanernes seier er først og fremst en protest fra de fattige hvite. Men også mange av de millioner av konservative kristne har sett på Trump som et bedre alternativ enn Hillary. Overraskende nok tyder valget også på at mange kvinner, til tross for Trumps kvinnesyn, har valgt å stemme på han.

I valget av Trump finner vi også en protest mot de mektige elitene.

Spørsmålet er om vi nå får et Armageddon som mange frykter, med en president som kan business, men ikke har snøring på politikk. Talen han holdt i natt tyder på at Trump har lagt alle de slemme ordene i valgkampen bak seg, at han ser forsonende fremover og at han har dyktige folk rundt seg. Ikke minst visepresident Mike Pence virker å være en klok og dyktig mann for Trump å ha med seg fremover.

I dag er hele verden rystet av at vi får president Donald Trump, men om vi skal se det positive viser valget at demokratiet lever i beste velgående.

Politikere, også i Europa, skal ikke kimse av økende forskjeller.

Derfor bør både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg ha fått seg en tankevekker i natt.