KRS247.no

Henter værvarsel...

Med mat og musikk på menyen

I løpet av vinteren har vennegjengen snekret det ene hjørnet av havnekvartalet om til musikkbistroen Onkel Aksel.

Der studentstedet Pir6 holdt til, og lenge før det igjen en jernvarehandel, har gjengen bak Benny’s Rockhouse gått sammen om å skape stedet der de selv har lyst til å gå for å få god mat og gode konsertopplevelser.

Daglig leder Klungland tester forholdene fra scenen mens  kokk og eier Fjermeros følger med. Foto: AK Danielsen

Daglig leder Klungland tester forholdene fra scenen mens kokk og eier Fjermeros følger med. Foto: AK Danielsen

– Det er industri, det er røft, det er New York. Utenfor har vi prøvd å lave Nyhavn, så det er New York og Nyhavn møtes i Kristiansand havn. Grunnen til at vi har tatt tak i New York er at vi elsker New Yorks mateldorado. Der møtes all verdens mat. Det gir oss spillerom til å leke oss litt med mat. Lokalet er et gammelt industrilokale, det er også New York for oss. Nyhavn, der sitter du ute, der er sol, der er industri rundt deg, der er speilblanke flater og så skjer det noe. Det er en del av en pulserende, levende greie og det håper vi at vi klarer å få til her og, sier en engasjert daglig leder Rikard Klungland.

Musikken viktig

Han har vært en aktiv del av byens musikkliv i mange år, en bakgrunn han deler med flere av dem som står bak Onkel Aksel.

– Musikkbistro betyr at vi bryr oss om både maten og musikken. Du får ikke ei ferdig oppsatt spotify-spilleliste. Du får ikke teknoversjoner av gamle låter, hvis noen setter på det får de juling! Truer rockeren Klungland med et smil, før han fortsetter: Vi er opptatt av at musikken skal være ekte og ordentlig. Alle de andre spiller denne visvas-musikken. I denne byen er det såpass mange mennesker som liker ordentlig musikk, så vi tror det er et godt marked for det.

Skipstegninger av Hestmanden pryder menyen. Foto: AK Danielsen

Skipstegninger av Hestmanden pryder menyen. Foto: AK Danielsen

«Ånkli mad»

Ordentlig er et ord som går igjen når Klungland skal beskrive konseptet bak «Onkel Aksel», eller «ånkli» som han sier på kristiansandsk vis. I det ligger en tro på det enkle, ekte og ujålete. Dette gjelder også for maten.

– Vi har lyst til å lage mat vi liker sjøl: mat med mye smak, den trenger ikke være så veldig sterk, bare det smaker mye, sier kokk og eier Calle Fjermeros.

På menyen finnes blant annet burgere, ishavsrøye, kyllingwrap og svinenakke som har fått stå timesvis i ovnen, såkalt slowfood. Tilberedningen kan ta lang tid, så lenge serveringen går fort:

– Vi kommer til å satse hardt på lunsjmarkedet i byen her, det tror vi mangler. Vi skal prøve å få noen av lunsjrettene våre kjapt ut, så du skal rekke lunsj og kaffe på en halv time, forteller kokk Kent Jøran Eide.

Musikkbistroen Onkel Aksel ligger i havnekvartalet. Foto AK Danielsen

Musikkbistroen Onkel Aksel ligger i havnekvartalet. Foto AK Danielsen

Vennegjeng

Han har gått inn på eiersiden sammen med to av de andre kokkene pluss byggmester Petter G Jensen. Eide er rekruttert fra Vestlandet og er den desidert yngste i gjengen. Ellers så er karene det de sjøl kaller «gamlisungdommer». Flere av dem har dessuten bakgrunn som håndverkere, noe som har kommet godt med i utbedringen av lokalet.

Når gjester kommer inn døra til «Onkel Aksel» har de en bar med kjøkken bak på venstre side. Til høyre og ut mot havna er treplankscenen, mens selvsnekrede sofabenker og langbord er plassert lenger inn i lokalet, slik at det blir delt opp i soner, en mat- og en musikksone. Folk skal kunne prate sammen uten å bli forstyrret av hverandre eller musikken, men utover kvelden satses det mindre på mat og mer på musikk.

Gjengen bak musikkbistroen har gjort mye av byggearbeidet selv, her pensler byggmester og eier Petter G Jensen  et nytt strøk på utemøblene. Foto: AK Danielsen

Gjengen bak musikkbistroen har gjort mye av byggearbeidet selv, her pensler byggmester og eier Petter G Jensen et nytt strøk på utemøblene. Foto: AK Danielsen

Målet er minst fire konserter i måneden og 100 konserter i løpet av året. Onkel Aksel trenger ikke være bekymret for naboklager, når artistene står på scenen, er det havna de har i ryggen. Havna og danskeferjene blir dessuten utsikten til gjestene på uteområdet. Når været tillater, sørger uteserveringen for at musikkbistroen kan ta i mot mange flere gjester.

Kameratgjengen er forholdsvis rolig før den store åpningen, det er bare Rikard Klungland som kjenner på nervene. Men nervøs for at de ikke skal klare å samarbeide, det er han ikke:

– Vi tåler at det er litt temperatur. Det å drive restaurant og holde konserter når det er pågang, da blir det litt kjefting og smelling på bakrommet. Vi kjenner hverandre så godt, at det tåler vi uten å bli furtne og fornærmet. Det er en veldig trygghet å vite at vi har den gjengen!

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/198099446″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]