KRS247.no

Henter værvarsel...

– Vi glemmer de lokale heltene

Førstkommende lørdag har filmen Starheim premiere på Aladdin Kino i Kristiansand. Der fortelles historien om Odd Starheim, som i følge regissøren gjorde aksjoner som var like spektakulære som Tungtvannsaksjonen. 

– Hadde Starheim klart å gjennomføre aksjonen den siste aksjonen, så hadde han nok vært mer kjent, sier regissør Harald Stensland til KRS247.

Starheim ble rekruttert av Linge-kompaniet, og ledet kapringen av kystruteskipet Galtesund i 1942. Skipet ble fraktet over til Skottland.

Året etter ble han sendt tilbake for å kapre tyske frakteskip. Det var denne aksjonen som mislykket, og Starheim og hans 40 soldater måtte flykte til Eiken. Etter en stund flyktet de til kysten, kapret kystruteskipet Tromøysund og satte kursen mot Skottland. Tyske fly oppdaget dem, og senket skipet.

Odd Starheim ble drept 1. mars 1943

Odd Starheim ble drept 1. mars 1943 Foto: Våre Falne

Aksjonen var hemmelighetstemplet i lang tid, frem til forfatter Magne Haugland fant historien og skrev en bok om Odd Starheim og det han gjorde i 2001.

– Jeg har forsøkt å belyse en nær fortid som vi ofte glemmer. Dette er så nært at det er mange eldre mennesker som fremdeles husker dette, forteller Stensland.

Utfordringer

Filmen er an lavbudsjettfilm, som har ført til sine utfordringer når man skal filme «on location».

– Dette er noe som er likt for alle filmer. Når det skal dreie seg om krigen, så skal det jo ikke dukke opp noe moderne som en parabol eller mobilmast. Hadde vi hatt mange millioner, så kunne vi fjernet det digitalt i ettertid, men nå må vi kanskje bruke noe smalere bilde, sier Stensland.

Han sier han har en enorm takknemlighetsgjeld til alle som har deltatt i prosjektet, for det er blitt filmet på fritiden til skuespillerne.

– Jeg er veldig spent på hvordan mottakelsen blir, og jeg har et håp om å vise den til mange flere. Men jeg er så dårlig på å selge slikt inn til for eksempel NRK, så det vil tiden vise, sier regissøren.

Hør hele intervjuet her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/196621471″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]