KRS247.no

Henter værvarsel...

The Desolation of Smaug

I fjor til jul kom det første kapittelet i film-trilogien om hobbiten Bilbo Baggins og hans eventyr. Nå kommer det andre avsnittet av disse filmene, og her er hva vår filmanmelder synes om Hobbiten – The Desolation of Smaug.

I forrige film husker vi at Bilbo og dvergene ble jaget av en flokk orker, og så reddet av Gwaihir, ørnefyrsten, som tok hele hurven med seg til The Carrock hvor de fikk søkt tilflukt og kommet seg etter kampen mot orkene. Nå fortsetter ferden mot Erebor, the Lonely Mountain, hvor dvergene skal utfordre dragen Smaug som har stjålet skatten deres.

For de som har lest boka er det ikke noen stor overraskelse hva som skjer videre i historien om vår kjære hobbit Bilbo Baggins. Så jeg velger å ikke si så mye mer om selve handlingen i denne filmen. De fleste vil se den uansett, og de som, av en eller annen merkelig grunn, ikke vil se den lar som regel vær. Det er noen gledelige gjensyn i filmen, med blant annet Legolas (Orlando Bloom) i en mye yngre versjon enn i Lord of the Rings, men fortsatt en kar som kan svinge sitt sverd og skyte fancy med sin pil-og-bue. Med seg har han fått alvekvinnen Tauriel (Evangeline Lilly) som også gjøre en god karakter som ork-hatende og sverdsvingende kriger.

Noen ting skjer raskere og mer hektisk enn i boka, som møtet med edderkoppene og tiden i skogalvenes fangenskap, mens andre deler er blitt langt mer dvelende og utstrakt enn det de er i boka opprinnelig. Men det hele er sydd sammen på en så elegant måte at det skaper en helhet som bygger ut historien og forteller mer rundt hva som skjedde i Middle Earth i denne dramatiske tiden, at det igrunn bare er en fryd å være med på. Effektmessig er dette formidabelt både på CGI-fronten og koreografien, og du blir slått i bakken så det virkelig ljomer i kinosalen flere ganger underveis. Hvordan Smaug skulle bli seende ut til slutt har blitt holdt hemmelig i det lengste, og jeg må si jeg er mektig imponert over det han ble til slutt. Stemmesatt av selveste Benedict Cumberbatch og animert så nydelig i hver eneste detalj at jeg egentlig mistenker at de har funnet en ekte drage å ha med i filmen. Nesten.

Ellers er det jo karakterene som bygger denne historien, og vi får sett litt mer av hva som skjuler seg bak masken på de ulike dvergene, og at også lille og ikke spesielt verdensvante Bilbo Baggins, spilt av Martin Freeman, har noen ess opp i ermet.

Det vil ta for lang tid å ramse opp alle dvergene ved navn, men de du legger mest merke til i dette avsnittet er Thorin (Richard Armitage), Balin (Ken Stott), Kili (Aidan Turner), og selvfølgelig vår venn Gandalf the Grey (Ian McKellen). Og sammen gjør de, med god hjelp av regissør Peter Jackson og hans kumpaner, dette til en fortreffelig fortsettelse av historien om våre venner og ferden mot det siste avsnittet av trilogien som kommer til jul neste år. Jeg gleder meg allerede!