KRS247.no

Henter værvarsel...

Kan vi stanse delingsøkonomien?

Noen kjemper mot den nye delingsøkonomien, mens andre omfavner den. Det går an å stå utenfor, men delingsøkonomien kommer som et godstog i full fart. Det mener bedriftsrådgiver i DNB, Andreas Eriksen. Delingsøkonomiens styrke er ressursutnyttelse, mener han.

– Enkeltpersoner og mindre bedrifter gjør nytte av ubrukte ressurser ved å dele å selge. Hvis man har en tilhenger, bil eller drill som man ikke bruker så mye kan man legge det ut på en digital plattform og leie ut eller selge den, sier Eriksen til KRS247.

– Det gir en tilgjengelighet på ressurser som ellers ville blitt brukt. Og slik det ser ut nå, har en av seks nordmenn har benyttet delingsøkonomien i hverdagen.

– Hva gjør delingsøkonomien så vanskelig for noen?

– Det utfordrer de etablerte institusjonene. Innenfor delingsøkonomien så er det veldig mange forskjellige aktører og det er bare en liten del av det som egentlig har møtt motstand, men når man rokker ved det etablerte så får man litt motbør, sier Eriksen.

I Kristiansand skal Makerspace Norway snart starte opp. Dette er et sted som er basert på prinsippene i delingsøkonomien, der utstyr og kompetanse deles så å si fritt mellom de forskjellige aktørene. Gründer Mike Troxell forklarer nærmere.

– Det er et sted hvor du kan komme og lage alt du vil. Det er et fysisk sted hvor du kan dele store maskiner, verktøy og plass, forteller Troxell.

For ham handler det selvfølgelig for penger, men utveksling av kompetanse er også et viktig poeng for ham.

– Det er sted hvor veldig mange forskjellige mennesker kan treffes og dele kompetanse og ferdigheter også.

Stereotypen av nordmenn er at vi ikke liker andre folk så godt, og at vi helst vil ha bussen for oss selv. Hvordan kommer da nordmenn til å takle en økonomi som krever at vi møtes, snakker sammen og hansens hverandre? Leder for tekstillabben ved Makerspace Norway, Cecilie Keim, har noen tanker rundt dette.

– Det er en veldig stor mulighet for å få en større integrering i dette. Veldig mange som ikke hadde deltatt i det økonomiske systemet får nå mulighet til å være både kunder og selgere. Folk som benytter seg av Airbnb i ferien for eksempel hadde kanskje ikke reist eller så hadde de ligget i telt, forteller Keim.

Hør hele sekvensen fra Radio Sør her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/309136129″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]